KAPELY:
N.V.Ú.
/ Punk Rock´n´roll / CZ /

N. V. Ú. je dnes již legendární česká punková kapela z Hradce Králové. Název je zkratkou fráze "Nepřichází v úvahu".

Počátky N.V.Ú. sahají až do roku 1986 k novovlnové skupině Manichinace, která ovšem příliš dlouho nefungovala. V roce 1987 vznikla punkovější formace Adapter, jehož členové po několika změnách vystupovali od roku 1988 již jako N.V.Ú. Do většího povědomí lidí nejen v Hradci Králové se formace dostala poté, co se jim podařilo úspěšně absolvovat tzv. přehrávky, což byla před rokem 1989 v podstatě komisí posuzovaná přehlídka repertoáru a hráčských dovedností kapely. N. V. Ú. v této době ještě nehráli čistý punk, ale zněli spíše jako metalovější Die Toten Hosen. Toto první období dokládá kazeta …že je magor.

Po sametové revoluci přichází do kapely nový bubeník Jiří „Jyřýček“ Franc. S ním je nahráno druhé demo Obchází mě dokola, které už zní mnohem punkověji. V dalších letech následuje další odklon od nové vlny ke klasickému punku, který se projevil především odchodem dívčího pěveckého dua. N.V.Ú. začali intenzivně vystupovat na nejrůznějších festivalech a v klubech, čímž se stávají stále více populární a získávají solidní fanouškovskou základnu doma i v zahraničí.

V dalších letech vydávají další již pogo-punková dema a desky, například úspěšná alba Čáry máry fuck, Vzorek bez Ceny a nejnovější album Nikdy nebo navždy. Trend velmi inenzivního koncertování trvá dodnes a N. V. Ú. dnes již patří k legendám a nestorům české punkové scény. Nejvýraznější postavou je zcela jistě zpěvák Štěpán Málek, který spolu s kytaristou Pafkou představuje původní jádro kapely. Jeho výrazný hlasový projev doprovázený neustálým pohybem by mohl být beze sporu ochrannou značkou s názvem N. V. Ú. Koncerty těchto českých punkových bardů patří k tomu nejsilnějšímu, co lze z českých punkových vod na Festu PoD PaRoU vidět.

 

Členové

Štěpán „Makeba“ Málek – zpěv, harmonika
David „Dejv“ Smetana – bicí, zpěv
Martin „Marťan“ Sedlák – basa, zpěv
Pavel „Pafka“ Doležal – kytara, zpěv
Tomáš „Marvin“ Žampach – kytara

 

Diskografie


…že je magor (1988)
Obchází mě dokola (1990)
Tak jsme došli… (1991)
14 dní (1994)
A v noci je tma… (1996)
Živák (1996)
The Five Anti-Beatles Songs (1988)
Čáry máry fuck (1998)
Z řady (2000)
Vzorek bez ceny (2004)
Nikdy nebo navždy (2009)

 

Ukázky

© designed by Jakub Jelínek, programed by Jakub Pavlék
Návštěvníků: 5201549 | Online: 3